Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Προθεσμίες για φορολογικές δηλώσεις, δήλωση Ε9 και αίτηση Α21 (οικογενειακά επιδόματα) – Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.



Επιμέλεια: Καμμένος Λ. Παναγιώτης , Λογιστής-Φοροτεχνικός, Οικονομολόγος ΜSc

Παράταση δόθηκε πριν λίγες μέρες τόσο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων Οικ. Έτους 2014 (χρήση 2013) όσο και για την υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης Ε9 2014 (περιουσιακή κατάσταση την 1/1/2014).
Η παράταση δόθηκε μέχρι τις 14/7 αλλά ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων αμέσως μετά την ανακοίνωση της παράτασης μειώθηκε περαιτέρω.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι την προηγούμενη Πέμπτη 26/6 μία μέρα πριν την ανακοίνωση της παράτασης είχαν υποβληθεί 198.000 φορολογικές δηλώσεις. Την Παρασκευή όταν ανακοινώθηκε η νέα προθεσμία υποβλήθηκαν 157.000 δηλώσεις, τη Δευτέρα 118.000, την Τρίτη 105.000, την Τετάρτη 104.000 και σήμερα 4/7 ως αυτήν ώρα μόλις 44.000 δηλώσεις.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.580.000 φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου 5,8 εκατομμυρίων.
Να τονίσουμε ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος (όσοι έχουν φόρο πάνω από 300 ευρώ-3 δόσεις) λήγει στις 30/7 ανεξάρτητα του πότε θα υποβληθεί η δήλωση . Όλοι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την δήλωσή τους μέσω taxis ακόμα και αν δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ή έχουν μόνο εισοδήματα που δεν φορολογούνται (π.χ άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.α).
Δήλωση περιουσιακής κατάστασης Ε9
Tην δήλωση περιουσιακής κατάστασης Ε9 του 2014 πρέπει να την υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι είχαν κατά τη διάρκεια του 2013 μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων τους, τα οποία είχαν δηλώσει με προηγούμενα Ε9, για τα έτη 2005-2013.

Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 στο taxis, και να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες, ανάλογα με τις μεταβολές που είχαν στην περιουσιακή τους κατάσταση:
  • Να δηλώσουν κάθε νέο ακίνητο που απέκτησαν το 2013, είτε με αγορά, είτε με κληρονομιά, είτε με δωρεά, είτε με γονική παροχή.
  • Να διαγράψουν κάθε ακίνητο, το οποίο πώλησαν ή μεταβίβασαν με δωρεά ή γονική παροχή, κατά τη διάρκεια του 2013.
  • Να δηλώσουν κάθε άλλη μεταβολή που επήλθε το 2013 σε επιμέρους πληροφοριακά δεδομένα ήδη δηλωθέντων ακινήτων (στα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών, στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος κ.λπ.).
  • Να δηλώσουν αν έχουν τακτοποιήσει ή νομιμοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους ή αυθαίρετα, στην περίπτωση που δεν έχουν αναγράψει τις αλλαγές αυτές σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.

Προσοχή: Οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του 2013, δεν είχαν μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους δεν χρειάζεται να υποβάλουν φέτος δήλωση περιουσιακής κατάστασης Ε9.

Οικογενειακά επιδόματα (Α21)
Η αίτηση Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα 2014 μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Για όσους υπέβαλλαν την αίτηση μέχρι τις 30 Ιουνίου η καταβολή της δεύτερης δόσης θα γίνει στις 18 Ιουλίου σύμφωνα με ανακοίνωση του Διοικητή του ΟΓΑ.
Όσοι υποβάλλουν την αίτηση μετά από αυτή την ημερομηνία θα λάβουν την δεύτερη δόση στην επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή από τον ΟΓΑ.
Πρόστιμα μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής.
Επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογικής δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου.
Πρόστιμο 100 ευρώ θα καταβάλλεται επίσης και για κάθε άλλη παράβαση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μη ανταπόκρισης σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων ή μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Πρόστιμο ύψους 250 ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία θα επιβάλλονται όταν δεν υποβάλλονται ή υποβάλλονται εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις ή δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων, όταν δεν ανταποκρίνεται ο φορολογούμενος σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων, ή όταν δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβή φορολογικά στοιχεία.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή των δηλώσεων και της αίτησης Α21 περάστε από το γραφείο μας στη Χρ. Λαναρά 11 στη Νάουσα ή μπείτε στην σελίδα μας www.naoussa-taxis.gr.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου