Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Καρτσούνος στο Αρκοχώρι στις 23 Δεκεμβρίου!!

Στις 23 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται το έθιμο του καρτσούνου (μεγάλη
φωτιά για να ζεστάνουν το Χριστό) το οποίο προσελκύει αρκετό κόσμο.Το έθιμο ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν όπου τα αγόρια του χωριού μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα κουβαλούσαν μεγάλα κούτσουρα στην πλατεία τα στοίβαζαν όρθια και την προπαραμονή των Χριστουγέννων αργά το βράδυ άναβαν την μεγάλη φωτιά και τραγουδούσαν τα παραδοσι
ακά κάλαντα του Αρκοχωρίου. Αργότερα όλα τα παιδιά χωρίζονταν σε παρέες και περνούσαν από όλα τα σπίτια του χωριού και λέγανε τα «κόλλιαντα».Το πρώτο παιδί που θα επισκέπτονταν το σπίτι, καθόταν κλωσαριά(όπως κλωσάνε οι κότες) για να είναι η χρονιά πλούσια και τυχερή για τους νοικοκυραίους.
Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο το έθιμο το αναβιώνει και ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Όμιλος Αρκοχωρίου «ΆΡΚΤΟΣ» στις μέρες μας.
Η έναρξη της εκδήλωσης είναι στις 22:00.
Ωδείο της Νάουσας θα ξεκινήσει να τραγουδάει τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια καλωσορίζοντας έτσι τον κόσμο στην όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού.Στην εκδήλωση θα κάνει την εμφανισή του και ο Άγιος Βασίλης με πολλές εκπλήξεις και δώρα για τα παιδιά.
Λίγο μετά της 23:00 είναι η κορύφωση του εθίμου με το άναμμα της μεγάλης φωτιάς. Κάτοικοι του χωριού μαζί με όλο τον κόσμο τραγουδάνε τα παραδοσιακά «κόλλιαντα» γύρω από την φωτιά και αργότερα επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού όπως γινόταν παλιά.
Και πολλές άλλες εκπλήξεις όποιος παρακολουθήσει το έθιμο από κοντά.
Κάθ’ όλη την διάρκεια του εθίμου θα υπάρχει μπουφές και δωρεάν άφθονο κρασί για τους όλους!!!
 
Posted on facebook by Πολιτιστικός Όμιλος Αρκοχωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου